feederpeca
Pelletek
Nem rég jöttek be kis hazánkba a pelletek mégis hatalmas áttörést, hoztak a csalik körében.
Ezt nem csak a fogóságának köszönhetjük, hanem a sokoldalúságának is.
Nem csak csalinak használhatjuk eredményesen de, etetésre is használhatjuk.
Eredménye ponty, és kárász horgászatnál.
A pelletek két csoportba oszthatók.
Etető peletek:
Illatanyaguk és méretük különbözőek. Etetésre használjuk eredményesen. Behordása több módon történhet, behordhatjuk, rakétával, dobócsővel, pva termékekkel, és egy speciális szemes anyag ragasztó használatával. A ragasztás alkalmazásánál, gombócformára tudjuk összeállítani, és más anyaggal is tudjuk kombinálni. A gyártók mind a tökéletességre és az eredményességre törekednek. Ezért kaphatók a különböző méretű és ízesítésű pelletek a kereskedésekben. De nem csak a méretükben különböznek egymástól, hanem az oldódásuk is más és más. Etető pelletek között kaphatók a mikro pelletek.
Ezek nagyon apró pelletek. Keverhetjük etetőanyagunkba, vagy ragaszthatjuk. A mikro pelletel eredményesen helyettesíthetjük a nehézmorzsát, ha úgy döntünk, hogy etetőanyagunkba keverjük.
Ez csak pár ötlet a felhasználásaiból még számtalan lehetőségek rejlenek az etetőpeletek sokaságában
Csali pelletek
A csali pelletek több csoportra oszthatóak. Kemény csalipellet, lágy csalipellet, és nugát pellet.
Ezeket megvásárolhatjuk fúrt és sima változatban is. Ha a megvásárolt pelletünk nem fúrt, akkor egy kis pellet, vagy bojli fúróval megtehetjük. A csali pelletek is különböző méretben és illatanyagban vásárolhatók meg a kereskedésekben.
Ha úgy döntünk, hogy kemény csalipelletel szeretnénk horgászni, ezt a halaknak több módon tudjuk tálalni. Ezt megtehetjük szilikon karikával, itt nem lényeges, ha a pelletönk fúrt vagy nem, egy kis karikára kell felraknunk majd a horogra feltűzni. Szilikon hajszálelőke használatánál szükségünk lehet egy fűzőtű segítségére, csak evvel tudjuk felfűzni, az elletet az előkére. Itt nem használuk stoppert az ütköztetéshez mivel a hajszálelőke kiképzése úgy van kialakítva, hogy az alján negáljon a pelletünk. Én általában egy vékony fonott előkére szerelem fel, ez bevált módszer. A horog alá kötök egy kis fület, majd erre felhúzom a pelletet és egy stopper segítségével, ütköztetem meg. Lényeges hogy a pellet teteje és a horog öble alatt ne legyen több a távolság 2 milliméternél. Horgászatunk során dippeljük a csalipeletünket még eredményesebb hatást tudunk elérni.
Lágy csalipellet.
Ezek lénygében anyagukban különböznek a kemény csali pelletektől. Anyaguk lágy, többnyire nem fúrt állapotban kerülnek forgalomban igaz nem is szükséges, hogy fúrtak legyenek. Illat anyaguk különböző. Felhasználási módjuk még is eltér a kemény csalipellettől. Ezeket a pelleteket többnyire horogra tűzzük, de ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha horgászatunk előtt pár óráig szárítjuk. Ha ezt nem tesszük meg a pellet lágysága miatt sokszor nem éri el a bejutatni kívánt helyre. Sokszor a dobás következtében le esik a horogról. A lágy csali peletet is fogósabbá tehetjük. Egyik módja a pordip másik módja, ha por aromába tartjuk. De a horgon kombinálhatjuk csontkukaccal. Pinkivel. Vagy kukoricával is.
Érdemes több típusú pelletet használunk. Cserélgetnünk, mint méret, mint illatanyagban.
Soha nem biztos, hogy csak egy fajtával tudjuk fogni a halat.
Az a kis írás csak irányadó a pelletek világában, a többi a horgász fantáziájára van bízva.
Szerző : Maver
 

vissza a címoldalra

E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 


feederpeca.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!